Sve kategorije

Ti si ovdje: Početna>Vijesti

medij

Zašto su karbonska vlakna tako skupa, omiljeni materijal u svijetu superautomobila i trka?

Pregledi:176 Autor: Linda Vrijeme objavljivanja: 2022-04-15 Porijeklo:

        Ako ste pratili vijesti o sportskim automobilima, trebali biste biti upoznati s riječju karbonska vlakna, jer super sportski automobili i trkaći sportovi vole koristiti karbonska vlakna kao materijal karoserije. To je gotovo miljenik super sporta. Sve dok je povezan s njim, mora biti. To je vrlo vrhunski model. U drugim oblastima se koriste i karbonska vlakna, pa znate li koji je materijal karbonska vlakna i zašto su toliko popularna?

1

         "Dragi" materijala za proizvodnju superautomobila, karbonska vlakna imaju puno prednosti, ali postoji samo jedan nedostatak koji otežava popularizaciju

Po svačijem utisku, karbonska vlakna izgledaju kao relativno moderan materijal. U stvari, postoji već dugo vremena. Korišćen je u automobilima još 1950-ih, a prvi put je korišćen u Chevrolet modelu. Sadržaj ugljika u ovom materijalu je vrlo visok, koji može dostići i više od 95%, a vlaknast je, pa se naziva karbonska vlakna.

3.webp

prednost:

         Ugljična vlakna su omiljena kod sportskih automobila zbog brojnih prednosti. Na primjer, vrlo je lagan, a u poređenju sa istim metalnim materijalom, njegova težina je mnogo manja. Osim toga, superautomobili i trkaći automobili teže vrhunskim performansama. Da bi se smanjio kvalitet, može se reći da je sve urađeno. Stoga je, na osnovu osiguranja čvrstoće, smanjenje mrtve težine postalo problem za inženjere koji treba da istraže. Na primjer, u ranim danima korištene su čelične konstrukcije, a zatim su izmišljene legure aluminija i titana, a zatim su razvijena karbonska vlakna. Težina može doseći otprilike jednu trećinu prethodne, a performanse automobila su znatno poboljšane kontinuiranim smanjenjem težine.

          Iako karbonska vlakna zvuče krto, u stvari, njihova čvrstoća je vrlo visoka. U poređenju sa materijalima istog kvaliteta, njegova čvrstoća je nekoliko puta veća, pa se na osnovu obezbeđivanja male težine, nakon sudara, može maksimalno zaštititi i bezbednost putnika u kabini. Posebno u sportskim automobilima, upotreba ovog materijala je još vrednija. Štaviše, karbonska vlakna nisu metal, slabo su korodirana i neće se mijenjati dugi niz godina, tako da su mnogo bolja od metalnih materijala, a otporna su i na visoke temperature i niske temperature, te imaju veoma dug radni vijek. life, koji može poboljšati ekstremne performanse automobila, može se koristiti i normalno u ekstremnim uslovima.

4.webp

nedovoljno:

          Iako karbonska vlakna imaju toliko prednosti, nisu savršena, a imaju i neke velike nedostatke. Na primjer, karbonska vlakna su materijal vrlo loše plastičnosti. Nema elastičnost i duktilnost. Za razliku od metala, može se popraviti nakon sudara. Ugljična vlakna su se sudarila, a pukotine su morale biti zamijenjene u cjelini. Zbog toga su troškovi održavanja nakon sudara superautomobila vrlo visoki. Pošto je oštećenje malo, potrebno je zamijeniti cijelu školjku.

         Ovo objašnjava zašto se karbonska vlakna ne koriste u običnim automobilima jer su tako dobra. Glavni razlog je taj što su karbonska vlakna teška za proizvodnju i skupa, a obični automobili uopće nisu prikladni. Međutim, nakon što se tehnologija karbonskih vlakana u budućnosti nadogradi, možda je i mi obični ljudi možemo koristiti.

ostavi poruku
Online Chat

Pozdrav, molim vas ostavite svoje ime i e-mail ovdje prije chata na mreži kako ne bismo propustili vašu poruku i bez problema vas kontaktirali.