Sve kategorije

Ti si ovdje: Početna>Vijesti

medij

O procesu namotavanja monofilamenta od karbonskih vlakana

Pregledi:138 Autor: Vrijeme objavljivanja: 2022-04-22 Porijeklo:

          Superiornost procesa namotavanja nad ostalim procesima u obradi cijevnih spojnica leži u pretpostavci održavanja kontinuiteta vlakana.

Osigurajte dovoljno prednaprezanja kako bi smola mogla bolje da se infiltrira u nju (izbjegnite defekte uzrokovane mjehurićima zraka koji se mogu stvoriti između slojeva).

       Kroz dubinsko proučavanje rasporeda kompozitnog materijala, pažljivo dizajniranje programa namotavanja, tačnu kontrolu ugla namotavanja, odabir odgovarajućih karbonskih vlakana i preciznu kontrolu niza procesnih elemenata kao što je kompletno naknadno testiranje proizvoda, izrađeni spojevi za cijevi postupkom namotavanja, posebno cijevni spojevi specijalnog oblika, imaju sve više trendova zamjene metalnih cijevi u mnogim prilikama.

1

        Cijevi s visokim sadržajem karbonskih vlakana nude manju težinu i veće ukupne performanse. Nakon kombinovanja sa drugim procesima/opremom, naš budući proces namotaja može čak napraviti koljena, I-grede, itd. koji imaju široku perspektivu u industrijskom polju.

1. Mokro namotavanje

         Ova metoda je uglavnom da se prvo temeljito infiltrira vuča od karbonskih vlakana u smolu, a zatim se kontinuirano namota na čelični kalup cijevi od karbonskih vlakana kontroliranjem napetosti. Ova metoda je glavni način izrade cijevi od karbonskih vlakana. Glavne prednosti su: proces je ekonomičan, što može efikasno smanjiti troškove proizvodnje; učinak unutrašnjeg brtvljenja proizvoda je dobar, a unutrašnji zrak se istiskuje, uvelike smanjuje poroznost proizvoda; Raspored karbonskih vlakana je uravnotežen i ravan; Uz podmazivanje smolom, trošenje karbonskih vlakana se može smanjiti tokom proizvodnog procesa, a brzina proizvodnje je velika. Nedostaci su: postoji određeni otpad smolnih sirovina; teško je kontrolirati kvalitetu i tačnost proizvoda; perivost matrice je niska.

2. Suvo namotavanje

        Glavna sirovina za izradu cijevi od karbonskih vlakana suhim namatanjem je prepreg pređa od karbonskih vlakana, a sirovine se zagrijavaju na mašini za namotavanje. Nakon što postanu mekane i ljepljive, namotaju se na trn. Proizvodnja preprega omogućava preciznu kontrolu formulacije,

Stoga je kvalitet i stabilnost proizvedenih proizvoda lakše kontrolirati. Ovaj način proizvodnje je efikasniji. I proizvodno okruženje je čisto i higijensko, kvalitet proizvoda je relativno veći, ali je cijena bolja, a smicanje između slojeva vlakana je nisko.

Kako se polaže pređa?

        Sve cijevi od karbonskih vlakana su precizno namotane jednom pređom od strane automatske mašine za namotavanje kroz kompjuterski unaprijed postavljeni program. Svaki tip cijevi odgovara posebnom programu za polaganje pređe, koji precizno namota karbonska vlakna pod različitim uglovima. U isto vrijeme , napetost pređe i drugi odgovarajući parametri su u interakciji kako bi se postigla potrebna krivulja savijanja proizvoda. Samo precizno rješenje za ugao namotavanja pređe s prednaprezanjem koje osigurava proces namotaja može savršeno riješiti cijev Najveći problem momenta u primjeni.


ostavi poruku
Online Chat

Pozdrav, molim vas ostavite svoje ime i e-mail ovdje prije chata na mreži kako ne bismo propustili vašu poruku i bez problema vas kontaktirali.